Josep Maria Rufí. President Regional d'Esquerra a Girona

Foto J. SABATER
Font: El Punt Avui. Comarques Gironines 12-02-2012 Pàgina 6

Josep Maria Rufí és el nou president regional d'ERC i, amb el càrrec estrenat, s'ha ficat entre cella i cella reforçar el seu partit amb vista a les properes eleccions municipals per capitalitzar, segons diu, el moviment social a favor de la independència.

Quan parla d'una nova Esquerra, a què es refereix?
Ara la gent ja té una nova consciència, em refereixo a consciència social, que cal fer un pas endavant pel que fa a l'independentisme. El nostre partit no s'ha d'obrir a la nostra gent, sinó al conjunt de la societat.

ERC vol, doncs, liderar aquest procés?
ERC el que vol és liderar aquesta obertura per intentar que aquesta gent, que és molta, perquè està en partits, entitats o fins i tot des del mateix sentiment, s'aplegui en un objectiu comú. Però sí que ens sembla, i més després de vuitanta anys d'història que té el nostre partit, que ens pertoca poder liderar aquest procés, perquè hem tingut quatre presidents de la Generalitat, i també per implantació territorial.


Amb el sentiment, n'hi ha prou?
No. Amb tot, penseu que grans autonomistes, com el president Jordi Pujol, han fet el pas explicitant la necessitat de la independència, que ho veu com a inevitable. L'independentisme té una base identitària, però ara ja és un fet objectiu que hi ha una realitat econòmica derivada de l'espoli fiscal que estem patint des de sempre, però especialment des de fa uns anys. Ara tenim el component social i econòmic.

Què en pensa, dels moviments socials que estan sorgint?
Són iniciatives molt bones. Entitats com l'Assemblea Nacional Catalana o l'Associació de Municipis per la Independència en són dos exemples. Aquestes iniciatives estan aglutinant molta gent, des de moltes sensibilitats polítiques i socials El que toca és estar atents i mirar de sumar.

Com?
Segurament serà un treball de tots, no només d'un. Si nosaltres podem liderar, perfecte, però si ha de ser un nou projecte que surti de tot això, nosaltres no tenim cap problema per quedar-nos en un racó del balcó de la Generalitat quan es proclami la independència. El que és clar és que la independència ha de venir d'una majoria parlamentària. Ha de ser CiU? O ERC? Tots dos? Un partit nou? El que és important és que s'aconsegueixi.
Quin és el principal objectiu de la nova executiva que vostè presideix?
El sentiment social és favorable a la independència, però això no es tradueix en una majoria parlamentària. Nosaltres ens centrarem, i ja ho vam dir quan vàrem presentar la nostra candidatura, a reforçar ERC al territori i a treballar intensament per a les properes municipals. Cal que aquesta majoria independentista es reforci al territori, als ajuntaments, que es traslladi al Parlament, i que quedi clar, perquè aquest és un tema que ja ha quedat totalment demostrat, que al marge de la ideologia nosaltres podem gestionar un municipi. Penso que els nostres alcaldes, regidors i parlamentaris ho han demostrat a bastament.