Carme Capdevila : “CiU desatén Girona en favor de Barcelona”


Font: El Punt Avui

Carme Capdevila, diputada al Parlament per ERC per Girona, alerta que CiU s'està centrant en l'àrea metropolitana de Barcelona per guanyar terreny al PSC i, en aquest procés, desatén Girona. A més, adverteix que cal fer passos ferms i clars per avançar en el concert econòmic i demana compromís a CiU.

Com valora l'acció de govern de CiU a les comarques gironines?
CiU està obsessionada a créixer a l'àrea metropolitana de Barcelona i, per tant, és allà on se centra, on focalitza totes les seves actuacions. En aquest procés deixa desatesa Girona.
I, segons vostè, es paga en inversions a Girona?
Sí. A les comarques gironines, i des que torna a governar CiU, hi ha hagut una davallada en els pressupostos i, ara mateix, estem anant a la baixa. Girona no és una prioritat per al govern de CiU. A l'àrea metropolitana, CiU veu una bossa de vots per la qual vol competir amb un PSC en hores baixes.

CiU vol ocupar l'espai del PSC?
Exactament. El traspàs de molts vots passa del PSC directament a CiU. Per tant, és allà on electoralment s'està treballant, com ara amb aquesta campanya que es vol fer per fer pedagogia del pacte fiscal. És una maniobra purament electoralista.
Però CiU ara s'acosta a ERC.
No ens enganyem, CiU no ha fet cap canvi de socis, en absolut. Continua, en el dia a dia, a les comissions, rebutjant totes les propostes d'ERC, d'ICV-EUiA o del PSC, amb el suport del PP. El que sí que és veritat és que davant la situació en què es troba Catalunya, de manca d'ingressos, més les retallades afegides del PP, es dóna, i això és cert, una plena coincidència d'ERC amb CiU en el fet que cal avançar perquè la caixa dels diners estigui a Catalunya. En això sí que hi ha una coincidència amb nosaltres. Aquest, doncs, és el punt que ens apropa amb CiU.
CiU s'ho creu, això?
Bé, aquí és on els nostres límits són molt clars. És a dir: o la caixa única la gestionem des de Catalunya o ERC no acceptarà, ni els acompanyarà, en totes aquelles negociacions que no vagin en aquest sentit. A més, tenim l'Estatut del 2005 que per a CiU és una avantatge per negociar amb els socialistes. Però ha de quedar molt clar que a Catalunya o tenim la caixa única, i de la solidaritat amb l'Estat ja en parlarem, o no els acompanyarem.
Tot això pot quedar només en una millora dels ingressos de Catalunya. Els fa por?
Sí, exactament. Ens fa por que ens tornem a trobar amb una situació que sigui aquesta, com va passar amb el tema de l'Estatut, que després va quedar retallat. Nosaltres estarem amb CiU si són ambiciosos. Ha de quedar clar que aquest no és el nostre objectiu, és un pas; nosaltres treballem per la independència. Per això seguim parlant del concert econòmic i gestionar nosaltres els impostos que es paguen a Catalunya. El pacte fiscal, que diuen ells, ha de ser equivalent al concert econòmic.
De tota manera, l'escenari independentista mai ha estat millor que ara.
A Catalunya ja hem tocat fons totalment i estem enmig d'una crisi de què ens en podríem sortir millor si fóssim independents. És cert que per la via de la butxaca, de l'economia, es dóna que ara mateix hi ha gent que finalment està entenent que l'únic via que ens queda és la independència.